Může se kustovnice jíst během těhotenství?

Kustovnice čínská (jinak také Goji Berry) je nenahraditelným a stále více oblíbeným doplňkem stravy, ovšem její užívání během těhotenství stále vzbuzuje určité kontroverze a názory se v této oblasti různí. Protože chce mnoho žen už v tomto období dopřát svému potomkovi jen to nejlepší, mnoho jich konzumuje Goji Berry i v těhotenství. Je to dobře nebo ne?

kustovnice čínská

Spásný antioxidant Betain

Tělo ženy se při těhotenství chová úplně jinak než při jakýchkoli jiných situacích a je také mnohem citlivější na látky, které by mu jinak absolutně nevadily. Kustovnice čínská je dobře známá pro vysoký obsah potřebných látek. Krom toho obsahuje taky perfektní antioxidant betain, který redukuje hladinu homocysteinu. Homocystein je jinak toxická aminokyselina, vzniká jako vedlejší produkt metabolické přeměny a zvyšuje náchylnost k srdečním zástavám a asteroskleróze. A je to právě betain, který je podle mnoha odborníků během těhotenství nevhodný až škodlivý.

Podle určitých zdrojů může totiž v době těhotenství vyvolat kontrakce dělohy a tedy i potrat. Látky obsažené v Goji Berry mohou také zvýšit krvácivost žen, které jinak užívají léky proti srážení krve.

těhotenství

Všeho s mírou

Neexistují ovšem skutečně podložené informace o tom, že by konzumace kustovnice čínské během těhotenství reálně škodila. Vědecké týmy se touto problematikou nikdy nezabývaly do hloubky a populace je tak odkázána na neověřené informační zdroje, které jsou odlišné kus od kusu. Proto neriskujte jakékoli i jen možné komplikace, které by kustovnice během těhotenství mohla vašemu zdraví způsobit.